11 mei 2009

Waking up to find your love's not real

Right here, right now.
Waking up to find your love's not real.



Dit artikel verscheen deze week uitgebreid in de pers:

Scholen zwijgen holebi's dood

In ‘De schoolloopbaan van holebijongeren’ ondervroegen Alexis Dewaele (Universiteit Antwerpen en Hasselt) en anderen vierduizend holebi- en heterojongeren over hun houding tegenover gender en holebi’s. Daaruit blijkt dat bijna 1 op 5 jongens vindt dat holebi’s niet dezelfde rechten als hetero’s mogen hebben. 1 op 5 jongens wil liever niet gezien worden met een holebi, en 1 op 10 vindt seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht fout. Meisjes staan positiever tegenover holebi’s dan jongens.

Heterojongeren staan negatief tegenover het doorbreken van traditionele rolpatronen. 1 op 3 heterojongeren vindt het storend als een jongen zich gedraagt als een meisje. 1 op 4 heterojongeren vindt dat een meisje eerst aan haar kinderen moet denken, en dan pas aan haar carrière. Naast het kwantitatieve luik werden ook diepte-interviews afgenomen bij 12 focusgroepen. Heterojongens wijzen seksuele relaties tussen jongens heel sterk af: homo’s zijn vies, lesbiennes zijn sexy. De positieve houding ten opzichte van lesbiennes wijst eerder op een seksueel ideaalbeeld dan op een holebivriendelijke houding. Heteromeisjes identificeren zich gemakkelijk met homojongens, wat vriendschap tussen hen evidenter maakt.

Miranda Schoonacker (VUB) onderzocht het welbevinden bij Vlaamse lesbische en biseksuele meisjes. 1 op 5 ondervraagde meisjes vindt de emotionele gevolgen van holebi-zijn zwaar. 4 op 10 van de meisjes kreeg ooit al te maken met verbaal of psychisch geweld omwille van het holebi zijn. Meer dan de helft van de meisjes heeft ooit aan zelfdoding gedacht, 15 procent heeft minstens 1 poging tot zelfdoding ondernomen.

Op veel scholen is holebi-zijn echter nog altijd geen bespreekbaar thema. Tijdens de lessen seksuele voorlichting komt holebiseksualiteit slechts weinig of helemaal niet aan bod. Sommige scholen sluiten holebi-leerlingen uit of vermijden angstvallig dat meisjes enig affectief gedrag voor elkaar tonen. Heel wat meisjes houden daarom hun seksuele oriëntatie angstvallig verborgen op school.

BRON: www.klasse.be/leraren.


De gouden jaren van het secundair onderwijs, wie denkt er niet met heimwee aan terug?
De jaren van meeloperij, straathangen, de eerste sigaretten, de eerste feestjes, de eerste kusjes en de eerste kriebels in de buik.
De puberjaren, de expanderende borsten bij de meisjes, de baard in de keel bij de jongens en voor iedereen ongewenste haargroei!
Those were the days, niets mocht maar alles kon, de jaren van de rebellie.
De jaren van onschuld.

Maar zo onschuldig is het allemaal niet, deze cijfers zijn toch echt wel zorgwekkend.
Bij ons op school viel het wel mee, ik kende 1 meisje die zich geout had, een paar meisjes die uit interesse bij elkaar in bed waren gekropen, maar er zat geen enkel openlijk geoutte jongen.
Wat niet wil zeggen dat er geen waren, ondertussen heeft het reünie -roddelnetwerk al een paar mensen van toen geout.

Toch heerste er een beetje een ‘make love, not war’ sfeer op school. Tijdens de moraallessen werd er lustig gekeuveld over waarden en normen al zaten we als het ware rond een kampvuur op Woodstock.

Maar desondanks outte niemand zich, misschien waren cijfers zoals deze de oorzaak.
Als 1 op 5 niet met een homo gezien wil worden gaan ze ook niet openlijk toegeven dat ze homoseksualiteit goedkeuren.

Jongeren zijn vooral hun eigen grootste vijand.
Zaken die ‘anders’ zijn worden ofwel ‘supercool’ ofwel als ‘not done’ gelabeld. Zwart of wit.
De grijze schermerzone kennen ze nog niet, laat staan de fantastische kleuren van de regenboogvlag.

Het zijn tenslotte jongeren, als ze maar tegendraads kunnen zijn.
50 jaar geleden sloopten ze de conservatieve muur met behulp van bloemen.
Nu zijn ze vrij en bouwen ze de muur terug op met behulp van haatmails, smsen en wat de technologie nog allemaal te bieden heeft.
Tijden veranderen zeggen ze dan, alleen is 1 op 5 echt wel veel. Ik veronderstel dat iedereen toch wel 1 iemand in zijn onmiddellijke omgeving heeft die holebi is. Dan besef je toch gewoon dat het ook maar mensen zijn?
Vreemd dat in een anonieme enquête, 20% toegeeft er problemen mee te hebben.
Ik weet, ik heb misschien geen recht van spreken, want ik ben ook te zwak om mij te outen, maar ik heb mijn gelijkgezinde holebigeesten nooit verloochend en zal dan ook altijd blijven opkomen voor gelijke rechten.
Reken mij maar bij de groep die bang is voor de emotionele gevolgen, alhoewel, op een dag kom ik er wel.

Er is duidelijk nog een hele weg te gaan, maar van hoever komen we precies?
Eén grote knal, miljoenen jaren evolutie, stenen revoluties, industriële revoluties, mensenrechten, vrouwenrechten, dierenrechten, vrije pers en meningsuiting, ruimtevaart en zelfs genetische manipulatie.
Maar nog steeds worden we wakker met een liefde die voor de helft van de mensen niet als echt bestempeld wordt, het is nog steeds een zonde, iets ‘tijdelijks’, ’een fase’ en o ja, ‘het gaat wel over’.

Elle,

X



Dit blijft toch wel een zalig (!) nummer en één van de beste clips ooit.

Fatboy Slim ‘right here right now